Over Wouter

Wouter Lucassen werd in zijn studietijd gegrepen door de klank van de luit en kreeg zijn eerste lessen van Gusta Goldschmidt, een pionier op het gebied van de oude muziek. Sindsdien is hij in zijn vrije tijd altijd met de muziek bezig gebleven. Hij studeert bij Willem Mook.

 

Naast renaissanceluit speelt hij theorbe en vihuela. Hij speelt op instrumenten die door Nederlandse bouwers (Carel Huiskamp, Martin de Witte, Sebastián Núñez) voor hem gemaakt zijn naar voorbeelden van 16e- en 17e-eeuwse instrumenten die in musea bewaard zijn gebleven.

 

Wouter werkt het liefst met anderen op projectbasis samen, zoals met Pulse Ensemble aan hun in 2021 verschenen CD 't Schrickelik Tempeest. Momenteel bereidt hij met Nathalie mees (zang) en Hans van der Maas (accordeon) het programma OverLeven voor, dat in 2024 in première zal gaan. In 2024 zal hij onder leiding van Gilles Michels meewerken aan een reconstructie van Bachs Markus Passion met Merwe's Oratorium Vereniging.

 

Voor iets nieuws is hij gemakkelijk enthousiast te krijgen. Zo klonk in 2020 op Radio 4 muziek uit de komische opera Den Verliefden Rijkaart van Hendrik Anders (1657-1714), waarvan hij sommige delen had gereconstrueerd uit fragmenten die de brand in de Amsterdamse Schouwburg (1772) hadden overleefd.

 

Hij is hoofdredacteur van De Tabulatuur, tijdschrift van de Nederlandse Luitvereniging.

 

www.wouterlucassen.nl